Cluj: Casele tradiţionale se bucură de tot mai multă pre?uire

Casele tradiţionale se bucură de o trecere tot mai mare la Cluj. Meşterii din Munţii Apuseni, din sate precum Mărişel, Măguri-Răcătău sau Muntele Băişorii au ridicat astfel de case în mai toate zonele judeţului. Însă în alte zone ale judeţului, meşterii din Ţara Moţilor sunt concuraţi de cei care construiesc diferite locuinţe din lemn cu acoperişuri din stuf, caracteristice zonei lacurilor din Ciurila sau Săcălaia.

Arhitectura tradiţională din Transilvania este apreciată tot mai mult. Casele tradiţionale din lemn şi acoperite cu şindrilă din Ţara Moţilor sunt surse de inspiraţie pentru cele mai multe din casele de vacanţă ale clujenilor, indiferent că acestea sunt construite pe văile Arieşului, Someşurilor sau Crişurilor. Potrivit unei statistici neoficiale, peste 80 la sută dintre casele de vacanţă sunt construite în stil tradiţional.

 

În zona dintre Pădurea Făget şi lacurile din Ciurila predomină însă casele tradiţionale din lemn cu acoperiş din stuf. Unele dintre ele au fost cumpărate şi modernizate de oameni de afaceri austrieci şi cehi, încântaţi de arhitectura tradiţională locală.

 

În ultima perioadă, casele de lemn au început să fie construite şi la marginea oraşelor. Clujenii preferă acest tip ce construcţii deoarece casele de lemn sunt mai ieftine decât cele din cărămidă, cu până la 40 la sută, iar construirea lor durează mai puţin.

Related posts

Leave a Comment